Battenburgkaka

Svårighetsgrad
Kategori:  Mjuka kakor
  3.00/5

Ingredienser

För 10 personer ()

Recept

  • 175 g mjukt smör eller margarin
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1 msk kakaopulver (utrört i lite mjölk)
  • aprikossylt
  • 350 g vit marsipan

Battenburgkaka

  1. Smörj och klä med bakplåtspapper en långpanna på 20 x 30 cm och dela den på mitten med en "vall" av bakplåtspapper eller aluminiumfolie.
  2. Rör smör och socker ljust och luftigt. Tillsätt vaniljsocker och därefter äggen ett i taget och vispa noga efter varje tillsats. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret.
  3. Häll hälften av smeten på ena sidan av formen. Vänd ner kakaopulvret tillsammans med lite mjölk i den andra hälften och häll ner blandningen i den andra delen av formen.
  4. Grädda i 200°C i 20 minuter eller tills kakan har höjt sig och känns fast vid beröring. Stjälp upp den på ett bakgaller och låt den kallna.
  5. Skär, när kakan har kallnat, varje halva i 4 delar på längden. Bred aprikossylt på alla sidor av längderna och lägg ihop en ljus och en mörk remsa. Lägg ihop resten så att varannan blir ljus och varannan mörk. Pressa ihop bitarna väl.
  6. Kavla ut marsipanen tunt på ett bakbord pudrat med florsocker till en rektangel på ca 35 x 25 cm. Lägg marsipanen runt hela kakan. Pressa hårt ihop den mot sidorna och jämna till kanterna. Gör ett vågmönster längs ytterkanterna och gör ett dekorativt mönster på ovansidan av kakan genom att snitta i marsipanen.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 1 + 3?

Kommentarer på recept (2)

Chokladsajten , lördag, 31 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 31 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sagt om choklad

"Erfarenheten har visat, att väl tillredd choklad är ett både angenämnt och helsosamt födoämne, lika lättsmält som födande. Få ämnen finnas, som i liknande volym innehålla så många närande beståndsdelar; hvilket gör, att det också smältes nästan helt och hållet. Det är särdeles lämpligt för personer, som utsätta sig för vakor och stora själsansträngningar, och om proportionen vid tillagningen någorlunda rättas efter krafterna, så fördrages det af de svagaste magar; det är särdeles användbart vid kroniska sjukdomar och är så att säga sista tillflykten vid magåkommor, som omöjliggöra förtärandet af andra födoämnen."
C E Hagdahl, Kokkonsten, 1879

Samarbete