Bakad chokladmousse

Svårighetsgrad
Kategori:  Varma desserter
Tillagning: 30 min Vila: 30 min
  5.00/5

Ingredienser

För 1 personer ()

Recept

  • 175 g mörk choklad
  • 0.5 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 1 krm salt
  • 0.5 dl strösocker

Bakad chokladmousse

  1. Smält chokladen tillsammans med vispgrädden i en bunke i mikron eller över vattenbad. Låt svalna ordentligt, gärna drygt 30 minuter. Det är viktigt att chokladen inte är för varm när resten av ingredienserna vänds ned, då finns det risk att det skär sig.
  2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna styva tillsammans med saltet. Använd gärna en rostfri bunke och se till att både bunken och visparna är rena och torra. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills det blir ett ganska hårt skum.
  3. Rör sönder äggulorna och vänd ner dem i äggvitan. Vänd försiktigt ner äggsmeten i den smälta chokladen och rör ihop till en fluffig mousse.
  4. Häll moussen i en ugnsfast form som rymmer ca 1 liter och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 12 minuter. Fyllningen ska ha stannat men fortfarande vara ganska kladdig. Låt svalna eller njut den varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass. Moussen är hållbar i flera dagar om den förvaras i kylen. Den är även god kall.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 2 + 4?

Kommentarer på recept (1)

billen , söndag, 23 november 2014
älskar bakad chokladmousse

Sagt om choklad

"Erfarenheten har visat, att väl tillredd choklad är ett både angenämnt och helsosamt födoämne, lika lättsmält som födande. Få ämnen finnas, som i liknande volym innehålla så många närande beståndsdelar; hvilket gör, att det också smältes nästan helt och hållet. Det är särdeles lämpligt för personer, som utsätta sig för vakor och stora själsansträngningar, och om proportionen vid tillagningen någorlunda rättas efter krafterna, så fördrages det af de svagaste magar; det är särdeles användbart vid kroniska sjukdomar och är så att säga sista tillflykten vid magåkommor, som omöjliggöra förtärandet af andra födoämnen."
C E Hagdahl, Kokkonsten, 1879

Samarbete