Choklad eller egentligen kakaosmöret har en ovanlig egenskap. Till skillnad från de flesta vegetabiliska fetter och fröoljor (och naturligtvis animaliskt fett) är kakaosmöret fast vid rumstemperatur men smälter vid kroppsvärme. Detta ger det en rad unika farmaceutiska användningsområden. Aktiva ingredienser kan tillsättas smöret som i förväg görs luktfritt under vakuum.

Kosmetikaindustrin finner denna "smältande" egenskap oerhört värdefull. Kakaosmör är perfekt till salvor tack vare att det är både olösligt i vatten och vattenavstötande. När det blandas med andra ingredienser kan en kräm framställas som är ganska fast tills den appliceras på huden. Då mjuknar den omedelbart och kan lätt strykas ut till ett jämnt lager. Kakaosmör är därför basen i ett stort antal hudkrämer och används också som tillsats i läppstift och cerat.

Sagt om choklad

"Choklad är inte bara gott, det är också som ett balsam för munnen. Det är nyttigt för alla körtlar och vätskor och ger god hälsa. Det är därför som alla som dricker det får en angenäm andedräkt."
Dr S Blancardi, Amsterdam 1705

Samarbete