Choklad eller egentligen kakaosmöret har en ovanlig egenskap. Till skillnad från de flesta vegetabiliska fetter och fröoljor (och naturligtvis animaliskt fett) är kakaosmöret fast vid rumstemperatur men smälter vid kroppsvärme. Detta ger det en rad unika farmaceutiska användningsområden. Aktiva ingredienser kan tillsättas smöret som i förväg görs luktfritt under vakuum.

Kosmetikaindustrin finner denna "smältande" egenskap oerhört värdefull. Kakaosmör är perfekt till salvor tack vare att det är både olösligt i vatten och vattenavstötande. När det blandas med andra ingredienser kan en kräm framställas som är ganska fast tills den appliceras på huden. Då mjuknar den omedelbart och kan lätt strykas ut till ett jämnt lager. Kakaosmör är därför basen i ett stort antal hudkrämer och används också som tillsats i läppstift och cerat.

Sagt om choklad

En madam tillskrev chokladen minst sagt konstiga krafter. I ett brev till sin dotter skrev hon: "Markisinnan de C drack för mycket choklad då hon var havande förra året, så att hon födde en liten pojke som var svart som själve djävulen."
Madame de Sevigné (1626-1696)

Samarbete