Mjölkchoklad kan förvaras i upp till sex månader och mörk choklad i upp till ett år om den förvaras på svalt, torrt ställe. Chokladen får heller inte utsättas för solljus och starka lukter. Bästa temperaturen är mellan 16°C-18°C. Det är onödigt att förvara choklad i kylskåp och det kan till och med försämra smaken.

Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta.

En annan defekt som kan uppstå på färdig choklad är att det bildas "fettrosor". De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan. Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar.

Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.

Sagt om choklad

"Lyckliga choklad som efter att ha varit världen runt slutar sina dagar med att möta kvinnors leenden för att omedelbart efteråt finna döden i ett hett, smältande famntag i deras mun."
Brillat-Savarin (1775-1826)

Samarbete