Artiklar

Den tredje september 1998 lade jag upp min första hemsida om choklad. Det var gratis om man hade konto på Passagen och kontonamnet ingick i adressen. Någon var snabbare än mig och fick kontonamnet choklad så då fick det bli shoklad istället, hem2.passagen.se/shoklad.

Några år gick och hemsidan började uppmärksammas på nätet och i tidningar. Då kändes det rätt att satsa lite mer och betala för ett bra domännamn istället för ett som var gratis (och felstavat).

SE-adresser var vid denna tid endast för företag och dessutom dyra, COM-adresser kunde vem som helst skaffa men kostade fortfarande rätt mycket pengar. Lösningen för mig var en driftig person som erbjöd konton till sin just.nu-domän. choklad.just.nu var född men låg fortfarande på Passagen.

Ytterligare några år passerade, besökarantalet växte och det gjorde även hemsidan. Den började nu bli svår att hantera utan någon databas. Det var dags att lägga över hemsidan på ett webbhotell med stöd för asp och ms access. 

26 oktober 2001 var det premiär för chokladsajten.com.

Form och funktion visade sig tåliga mot tidens tand. Asp och ms access böts ut mot php och mysql och nya funktioner kom till men i stort var det samma sida. SE-domäner blev tillgängliga för privatpersoner så jag skaffade mig chokladsajten.se också.

Sommaren 2008 meddelade webbhotellet att de skulle byta servrar. Deras nya visade sig ha en cms-lösning installerad och då blev det möjligt för mig att på egen hand forma sajten och dess innehåll.

Inför sommaren 2013 visade det sig att plattformen blivit så gammal att tillverkarna slutat med utveckling och support till den. Så det var bara att kavla upp ärmarna och börja arbetet med att bygga upp en ny sajt.

Att flytta över textmaterial från den gamla till den nya sajten var en sak, men receptsamlingen hade under åren hunnit bli rejält stor. Eftersom sajten skulle putsas om ville jag göra detsamma med recepten och det arbetet tog sin lilla tid.

Stefan Stålgärde

 

 

Material på Chokladsajten är hämtat från följande källor:

Böcker
Chocolate - The Exquisite Indulgence, Running Press, 1995
Choklad, Claus Meyer Nielsen, 1996
Chokladfrestelser, Linda Collister, B. Wahlströms, 2003
Choklad och konfektyr, Liber förlag, 1986
Chokladpassion, Jan Hedh och Klas Andersson, Prisma, 2002
En liten bok om choklad, Harald & Katarina Nordli, B. Wahlströms, 2002
En liten bok om choklad, Jennie Reekie, Informationsförlaget, 1993
Kladdkakor, Maria Öhrn, ICA bokförlag, 2003
Kocklandslagets underbara värld, ICA bokförlag, 2000
Laga gott med choklad, Barbro Lönnegren, 1997
Laga och njut choklad, Richters förlag, 1997
Le Cordon Bleu bjuder på choklad, Könemann, 1999
Marabou bakbok, Marabou, 1934
Smakens fysiologi, Brillat-Savarin, 1883
SmartMat Choklad, Notabene förlag, 2003
Sötsaker och choklad, Anne Wilson, 1999
The Chocolate Bible, Christian Teubner, 1997
The Chocolate Companion - A Connoisseur's Guide to the World's Finest Chocolates, Chantal Coady, 1995
Theobroma cacao, Cloetta, 1948
Åh, choklad, ICA bokförlag, 1996

Tidningar
Aftonbladet, Mersmak, Expressen, Metro, Söndagsavisen, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Buffé, Systembolaget, Allt om mat, Mat & Vänner, Vår bostad, Elle Mat & Vin, Journal Chocolat

Övrigt
NyMedicin.com
Intervjuer med personer som är aktiva inom chokladbranschen

Sagt om choklad

"Livet är som en chokladask. Du vet aldrig vad du får."
Från filmen Forrest Gump, 1994

Samarbete