Jämfört med kaffe och te som nästan inte har något näringsvärde alls är kakaobönan mycket energirik. Kakaobönan innehåller:

  • 50 % fett
  • 20-25 % kolhydrater
  • 15-20 % protein
  • 1,5 % teobromin
  • 5 % vatten
  • 3,5 % mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin

Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin som inte har lika stark effekt på centrala nervsystemet som koffein har. Det ger en "kick" utan någon av de giftiga effekter som ibland förknippas med koffein. Teobromin och koffein är alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m.fl.) av familjen metylxantiner.

Choklad innehåller samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Dessa antioxidanter kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. I choklad finns också serotonin - en signalsubstans i hjärnan - som har samma goda inverkan på humöret som solljus.

Det är inte så vanligt men det finns de som får huvudvärk och migrän av choklad. Den rekommenderas heller inte till hyperaktiva barn.

Människor med anlag för njursten avråds från att äta för mycket choklad. Anledningen är att kakaobönan innehåller oxalsyra. En del njurstenar kan orsakas av oxalsyra, andra av urinsyra, medan en tredje form kan vara kalciumbaserad. Men det är väldigt sällsynt att choklad orsakar njursten.

Det finns ett samband mellan att äta choklad och att vara lycklig. Choklad frigör nämligen anandamid som är en kroppsegen cannabinoid.

Tidigare trodde man att lyckokänslan berodde på att choklad innehåller fenyletylamin. Det är ett kemiskt ämne med lätt centralstimulerande effekt som också finns i hjärnan.

Det var i början av 80-talet som Michael Liebowitz - forskare och författare till boken The Chemistry of Love - sade till reportrar att choklad innehåller massor av fenyletylamin. Det han inte visste (eller lät bli att tala om för att göra artikeln bättre) är att fenyletylamin snabbt bryts ner av enzymet MAOB (monoaminoxidas-B). Utan en MAO-hämmare är mängden som når hjärnan knappt mätbar.

Någon har räknat ut att för att fenylteylamin ska ge någon som helst effekt måste du äta ca 15 kg choklad.

Sagt om choklad

"Hon åt choklad regelbundet, det höll henne igång. Hon sade att det innehöll mycket näring i litet format. Det räddade henne från att svälta ihjäl."
Kate Chopin (1851-1904)

Samarbete