Milton Snavely Hershey hade byggt upp en förmögenhet genom att tillverka konfektyrer. Efter att ha besökt en utställning kring Columbus upptäckt av Amerika bestämde han sig för att sätta igång med chokladtillverkning. 1900 sålde han sin konfektyrfabrik för en miljon dollar. Pengarna använde han till att bygga en ny chokladfabrik med tyska chokladmaskiner. Till sina anställda, byggde han en hel stad uppkallad efter sig själv, Hershey i Pennsylvania.

Hershey presenterade först en fylld mjölkchokladkaka med mandel. Därefter kom 1907 den mycket berömda "kyssen", The Hershey Kiss, på marknaden och som sedan dess varit en kommersiell succé.

Det intressanta med Hershey var att han var först med att använda vegetabiliskt fett som ersättning för kakaosmör. Hans mål var nämligen att framställa en choklad som inte smälte i tropisk värme. Det lyckades han med 1940 då han för den amerikanska arméns räkning framställde en chokladkaka som kunde överleva det tropiska klimatet i soldatens ficka.

ChokladfabrikSagt om choklad

"Varje gång han gick förbi, saktade han ner stegen och han brukade vända näsan högt i vädret och ta långa djupa andetag av den där underbara chokladlukten omkring honom. Åh, vad han älskade den lukten!"
Roald Dahl (1916-1990), Kalle och chokladfabriken

Samarbete