Chokladmousse i fyra nyanser

Du kan med fördel göra färdigt chokladmoussen dagen innan den ska serveras. Karamellchoklad finns att hitta i bakhyllan i välsorterade matbutiker. Ofta kallas den för Gold eller Dulcey.

Svårighetsgrad
Kategori:  Kalla desserter
Tillagning: 1 tim Vila: 4 tim

Ingredienser

För 8 personer ()

Karamellchokladmousse

 • 0.5 gelatinblad
 • 100 g karamellchoklad
 • 150 g vispgrädde (1,5 dl)

Mörk chokladmousse

 • 80 g mörk choklad, ca 66 %
 • 150 g vispgrädde (1,5 dl)

Vit chokladmousse

 • 0.5 gelatinblad
 • 100 g vit choklad
 • 150 g vispgrädde (1,5 dl)

Mjölkchokladmousse

 • 100 g mjölkchoklad, ca 40 %
 • 150 g vispgrädde (1,5 dl)

Garnering

 • chokladkulor

Chokladmousse i fyra nyanser

 1. Karamellchokladmousse
  Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält chokladen försiktigt i en liten bunke. Koka upp 50 g (½ dl) av grädden och smält gelatinet däri. Häll den varma grädden över chokladen och rör till en jämn kräm, Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med chokladen. Moussen är ganska flytande, det krävs för att få en jämn yta i glaset. Ställ glasen på sidan med hjälp av till exempel en tom äggkartong. Häll moussen i en spritspåse och spritsa ner den i glasen. Låt stå i kylen ca 1 timme.
 2. Mörk chokladmousse
  Smält chokladen försiktigt i en liten bunke. Koka upp 50 g (½ dl) av grädden, häll den över chokladen och rör om till en jämn kräm. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med chokladen. Häll moussen i en spritspåse. Ta fram dina glas från kylen och vänd dem åt motsatt håll och spritsa ett lager med den mörka chokladmoussen. Ställ in i kylen för att sätta sig ca 1 timme.
 3. Vit chokladmousse
  Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Smält chokladen försiktigt i en liten bunke. Koka upp 50 g (½ dl) av grädden och smält gelatinet däri. Häll den över chokladen och rör om till en jämn kräm. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med chokladen. Häll moussen i en spritspåse. Ta fram glasen. Nu kan du ställa dem upprätt på en bricka, Fördela moussen i glasen. Ställ in i kylen för att sätta sig ca 1 timme.
 4. Mjölkchokladmousse
  Smält chokladen försiktigt i en liten bunke. Koka upp 50 g (½ dl) av grädden, häll den över chokladen och rör om till en jämn kräm, Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med chokladen, Häll moussen i en spritspåse. Ta fram glasen igen och fördela mjölkchokladmoussen överst, Ställ in i kylen tills det är dags att servera.
 5. 5. Garnera med chokladkulor.

Bli först att kommentera!

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 4 + 3?

Kommentarer på recept (0)

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Erfarenheten har visat, att väl tillredd choklad är ett både angenämnt och helsosamt födoämne, lika lättsmält som födande. Få ämnen finnas, som i liknande volym innehålla så många närande beståndsdelar; hvilket gör, att det också smältes nästan helt och hållet. Det är särdeles lämpligt för personer, som utsätta sig för vakor och stora själsansträngningar, och om proportionen vid tillagningen någorlunda rättas efter krafterna, så fördrages det af de svagaste magar; det är särdeles användbart vid kroniska sjukdomar och är så att säga sista tillflykten vid magåkommor, som omöjliggöra förtärandet af andra födoämnen."
C E Hagdahl, Kokkonsten, 1879

Samarbete