Cassata

Cassata kräver mycket uppmärksamhet så börja laga den tidigt på dagen.

Svårighetsgrad
Kategori:  Glass
  4.43/5

Ingredienser

För 8 personer ()

Recept

 • 3 äggulor
 • 1 dl strösocker
 • 3 dl mjölk
 • 50 g mörk choklad
 • 225 g mogna jordgubbar, snoppade och skivade
 • 0.25 tsk vaniljsocker
 • 1.5 dl vispgrädde

Chantillykräm

 • 15 g pistagemandel
 • 1.5 dl vispgrädde
 • 1 äggvita
 • 4 msk strösocker
 • rivna skalet av 1 citron

Sås

 • 350 g mogna snoppade jordgubbar
 • 3 msk florsocker
 • 1.5 msk Cointreau

Cassata

 1. Vispa äggulor och strösocker tills det blir ljust och pösigt. Värm mjölken tills den börjar koka och häll den över äggblandningen under kraftig vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt den sjuda på svag värme 10-12 minuter under ständig vispning tills den börjar tjockna lite. Låt det inte koka. Häll smeten i en skål och låt den svalna.
 2. Smält chokladen med 1 msk mjölk. Rör den jämn. Purea under tiden jordgubbarna i en matberedare och passera dem sedan genom en nätsil så att de flesta fröna försvinner. Tillsätt två tredjedelar av den kalla smeten till chokladen och rör om tills den blandas. Rör ner resten av smeten och vaniljsocker i jordgubbspurén.
 3. Vispa grädden lätt tills den börjar bli fast. Rör ner två tredjedelar i den kalla chokladsmeten och resten i jordgubbssmeten. Häll dem i olika frysformar, lägg på lock och låt dem frysa. (Se glass under chokladteknik.)
 4. Lägg ett ark bakplåtspapper i botten på en puddingform som rymmer 1,1 liter. Ställ den tomma formen i frysen. Låt chokladglassen stå i rumstemperatur ca 20 minuter för att mjukna lite. Klä formen med chokladglass med en metallsked. Låt den frysa 1 ½ timme eller tills den är fast.
 5. Tag ut jordgubbsglassen ur frysen och låt den stå i rumstemperatur 20-30 minuter för att mjukna lite. Använd en metallsked och arbeta den så att den blir formbar (den är hårdare än chokladglassen) och gör ett andra lager glass i formen. Täck över och låt den frysa tills den blir fast.
 6. Häll kokande vatten över pistagemandlarna, låt dem stå 10 minuter. Skala och hacka dem grovt. Vispa grädden tills den precis börjar bli fast. Vispa äggvitan hård. Vispa in sockret till en jämn blandning och vänd ner grädden tillsammans med mandeln och rivet citronskal.
 7. Ös krämen ovanpå glasslagren och jämna till ytan. Täck över och låt glassen frysa 4-4 ½ timme eller tills den stelnat.
 8. Skiva under tiden jordgubbarna till såsen. Purea dem med strösocker och Cointreau i matberedare. Pressa purén genom en nätsil för att få bort alla små frön. Kyl såsen väl före serveringen tillsammans med cassatan.
 9. Låt cassatan stå 10 minuter i kylen och mjukna lite. Sänk ner formen i ljummet vatten i ca 15 sekunder. Lossa försiktigt kanterna på glassen och lägg formen upp och ner på ett uppläggningsfat och skaka hårt. Lyft försiktigt bort formen och ta bort papperet. Låt glassen stå en stund till i frysen om det är nödvändigt. Skär den i bitar och servera med såsen.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 0 + 1?

Kommentarer på recept (7)

Chokladsajten , fredag, 09 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , fredag, 09 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , fredag, 09 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , fredag, 09 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , fredag, 09 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Choklad är en av kökets mest komplexa råvaror. Den är på samma gång syrlig, bitter, fet och söt. Samtidigt som den är både konsistensgivare och krydda."
Frederic Bau, Chefskonditor Valrhona

Samarbete