Trippelsymfoni

Svårighetsgrad
Kategori:  Kalla desserter
  3.00/5

Ingredienser

För 10 personer ()

Recept

 • 2 dl strösocker
 • 6 äggvitor

Vit chokladmousse

 • 1 gelatinblad eller ½ tsk gelatinpulver
 • 70 g vit blockchoklad, hackad
 • 3 cl Cointreau
 • 0.5 dl vispgrädde, vispad
 • 0.25 citron, saften

Chokladmousse

 • 1 gelatinblad eller ½ tsk gelatinpulver
 • 70 g ljus blockchoklad, hackad
 • 0.5 dl vispgrädde, vispad

Mörk chokladmousse

 • 1 gelatinblad eller ½ tsk gelatinpulver
 • 70 g mörk blockchoklad, hackad
 • 0.5 dl vispgrädde, vispad

Trippelsymfoni

 1. Lägg sockret till marängen i en liten kastrull med ½ dl vatten. Gör en sockerlag. Vispa under tiden äggvitorna styva med en elvisp. Doppa kastrullens botten i kallt vatten så fort lagen är färdig för att avbryta kokningen. Häll försiktigt ner den heta lagen i äggvitorna i en jämn stråle, mellan vispen och skålens kant, under konstant omrörning. Fortsätt vispa på medelhastighet tills blandningen är helt kall. Täck över med plastfolie.
 2. Smörj lätt en 1-liters pastejform, 23,5 x 7,5 x 6,5 cm stor och klä den med bakplåtspapper som går över kanterna på formen.
 3. Mjuka upp gelatinbladet till den vita chokladmoussen i kallt vatten eller lös upp gelatinpulvret i 1 msk vatten över en kastrull med sjudande vatten. Lägg den vita chokladen i en skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. Dra kastrullen av plattan och ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Låt chokladen långsamt smälta. När gelatinbladet mjuknat, krama ur överflödigt vatten. Lägg bladet eller det upplösta gelatinpulvret i en skål med cointreau och smält över en kastrull med hett vatten. Vänd ner en tredjedel av grädden i den smälta chokladen. Blanda lite av denna med gelatinet och rör ner det i chokladen. Vänd ner den återstående grädden, en tredjedel av den italienska marängen och citronsaften. Häll över blandningen i pastejformen och bred ut den i ett jämnt lager med hjälp av baksidan av en sked. Ställ in i kylskåpet för att stelna.
 4. Upprepa steg 3 till den ljusa chokladmoussen men byt ut Cointreau mot 2 msk vatten och uteslut citronsaften. Bred ut blandningen ovanpå den vita moussen och ställ tillbaka formen i kylskåpet.
 5. Upprepa steg 3 till den mörka chokladmoussen men byt ut Cointreau mot 2 msk vatten och uteslut citronsaften. Bred ut blandningen ovanpå den ljusa moussen. Ställ in i kylskåpet i minst 3 timmar eller över natten.
 6. För en knivspets runt formens kanter. Doppa formens botten i hett vatten i några sekunder, lägg en skärbräda över den och vänd. Håll formen och skärbrädan stadigt och skaka så moussen släpper. Upprepa om det behövs. Lyft försiktigt bort formen. Skär upp i skivor och servera.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 1 + 3?

Kommentarer på recept (2)

Chokladsajten , söndag, 25 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , söndag, 25 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Precis som med sista akten i en pjäs eller crescendot i en symfoni, förväntar vi oss att en god bit choklad ska lämna oss mållösa, längtandes efter mer."
Suzanne Ausnit

Samarbete