Julstock

Svårighetsgrad
Kategori:  Mjuka kakor
Taggar:  Jul
  3.00/5

Ingredienser

För 12 personer ()

Recept

 • 2 ägg
 • 4 msk strösocker
 • 5.5 msk vetemjöl
 • 2 tsk kakaopulver

Smörkräm

 • 30 g mörk blockchoklad, hackad
 • 1 dl strösocker
 • 2 äggulor
 • 225 g osaltat smör

Chokladkräm

 • 250 g mörk blockchoklad, hackad
 • 1.5 dl vispgrädde
 • 30 g osaltat smör

Garnering

 • färdigköpt marsipan och livsmedelsfärg

Julstock

 1. Värm ugnen till 200ºC. Klä en 23 x 30 cm stor bakform med bakplåtspapper.
 2. Lägg äggen och sockret i en stor skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. Dra kastrullen av plattan och ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Vispa med en elvisp i 5-7 minuter eller tills smeten är tjock och krämig och har fördubblat sin volym. Den ska lämna spår när den faller från vispen. Smeten ska vara varm, inte het. Lyft av skålen från kastrullen och vispa tills smeten är kall.
 3. Sikta samman mjöl och kakao och vänd försiktigt ner det i äggsmeten tills det precis blandat sig. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda i 6-8 minuter eller tills kakan känns elastisk. Låt kakan med papperet glida över på ett galler.
 4. Smörkräm
  Lägg chokladen i en skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. Dra kastrullen av plattan och ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Lämna chokladen att långsamt smälta, lyft sedan bort skålen från kastrullen.
 5. Häll sockret i en liten kastrull med så mycket kallt vatten att det precis täcker sockret. Rör samman socker och vatten på låg värme tills sockret har upplösts helt. Borsta bort eventuella sockerkristaller från kastrullens insidor med hjälp av en våt brödpensel. Koka utan att röra om tills lagen klarar karamellprovet, dvs droppa ungefär 1/4 tsk lag i en skål med iskallt vatten. Droppen ska hålla formen men vara mjuk när man trycker ihop den.
 6. Vispa under tiden äggulorna ljusgula med en elvisp. När sockerlagen är färdig, häll ner det bubblande sockret i en jämn, stadig stråle i äggulorna. Häll lagen mellan vispen och skålens kant. Fortsätt vispa tills smeten är kall. Vispa ner smöret och sedan chokladen. Häll över i en ren skål och täck över med plastfolie.
 7. Chokladkräm
  Smält chokladen. Värm upp grädden till kokpunkten. Häll den över chokladen och vispa tills smeten är tjock och glänsande. Tillsätt smöret, rör tills det smält och låt krämen svalna till rumstemperatur.
 8. Vänd upp kakan på ett stort stycke smörpapper och lossa den från bakplåtspapperet. Bred ut chokladkrämen över kakan och rulla ihop den genom att lyfta smörpapperet vid en av långsidorna och föra det ifrån dig medan du rullar. Jämna till kanterna och kyl i 5-10 minuter.
 9. Skeda ner smörkrämen i en sprits med en 1 cm stor stjärnpip. Spritsa ut krämen längs kakan och gör sedan virvlar av smörkräm ovanpå. Alternativt kan krämen bredas ut med en stekspade. Kyl kakan och gör därefter linjer och skåror med en gaffel, för ett barkliknande mönster.
 10. Dekorera med järneksblad och bär av marsipan. Färga marsipanen med livsmedelsfärg, skär ut gröna blad och rulla de röda bären mellan fingrarna.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 0 + 4?

Kommentarer på recept (1)

Chokladsajten , lördag, 31 augusti 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Mitt begär efter choklad har sällan avtagit, inte ens under farliga tider."
Marcel Desaulniers, skapare av desserten Death by Chocolate

Samarbete