Rigó Jancsi

Svårighetsgrad
Kategori:  Tårtor
  4.33/5

Ingredienser

För 12 personer ()

Recept

 • 40 g smör
 • 3 ägg
 • 1 dl strösocker
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 msk majsmjöl
 • 0.25 dl kakaopulver

Ganache

 • 425 g mörk choklad
 • 6 dl vispgrädde
 • 3 msk konjak

Chokladglasyr

 • 1 msk vatten
 • 125 g mörk choklad
 • 2 msk konjak
 • 2 dl florsocker

Spunnet socker

 • 0.5 dl vatten
 • 1.5 dl strösocker
 • 2 msk glukos

Rigó Jancsi

 1. Smörj en långpanna med måtten 23 x 33 cm och klä plåten med bakplåtspapper. Smält smöret, lyft kastrullen från värmen och låt det svalna lite.
 2. Lägg ägg och socker i en värmetålig skål som står på en kastrull med hett vatten. Vispa ägg och socker med elvisp tills smeten är ljus och fluffig och tillräckligt tjock så att det bildas mönster när man lyfter vispen.
 3. Sikta mjölsorterna och kakaopulver tillsammans i en skål. Vänd ner hälften av mjölblandningen i äggblandningen.
 4. Häll hälften av det avsvalnade smöret längs kanten på skålen och vänd in det mycket försiktigt. Vänd ner resten av smöret lite i taget tillsammans med resten av mjölet. Rör om mycket försiktigt så att inte smöret sjunker till botten och gör kakan tung. Bre ut blandningen jämnt i pannan.
 5. Grädda i 175ºC 20-25 minuter eller tills den har höjt sig och känns fast och börjar krympa vid formens kanter. Låt kallna i formen.
 6. Ganache
  Bryt chokladen i bitar. Lägg chokladen tillsammans med grädde i en stor kastrull och värm försiktigt under omrörning tills chokladen smält och blandats med grädden. Låt det inte koka upp.
 7. Häll ganachen i en skål och låt den svalna men inte bli hård. Rör ofta i blandningen så att det inte bildas skinn på ytan. Vispa ganachen när den har svalnat tillsammans med konjaken tills den är ljus och fluffig men vispa inte alltför mycket.
 8. Skär chokladbottnen i två bitar. Lägg den ena biten i hörnet av en djup fyrkantig kakform och gör en "vall" för resten av kakan med flera lager aluminiumfolie.
 9. Bred ut den vispade ganachen ovanpå bottnen i pannan och bred ut den rikligt tills höjden blir ca 5 cm. Lägg den andra bottnen ovanpå. Låt den stå i kylskåp minst 1 timme.
 10. Bryt chokladen i småbitar. Lägg dem i en liten kastrull med vatten, konjak och florsocker. Rör smeten över svag värme tills chokladen smälter och blandar sig med sockret till en smidig glasyr. Bred ut glasyren över kakan och låt den stelna.
 11. Ta försiktigt bort "vallen" från kakan. Skär tårtan i 12 bitar med en vass kniv som doppats i hett vatten och torkats varje gång före snittet. Låt den stå i kylskåpet till 20-30 minuter före servering.
 12. Gör det spunna sockret så här: klä en brödkavel med smörpapper och olja in det lätt. Ta två gafflar och sätt ihop dem med de buktiga sidorna mot varandra med gummisnodd eller tape.
 13. Häll socker och vatten i en liten tjockbottnad kastrull och värm det på svag värme tills det smält. Låt koka upp och tillsätt glukosen. Täck kastrullen till hälften och koka upp till 150ºC. Ställ genast nederdelen av kastrullen i kallt vatten och låt den svalna i 30 sekunder.
 14. Doppa gaffelspetsarna i sockret och håll brödkaveln i den andra handen medan du för gafflarna fram och tillbaka över kaveln och formar långa sockersträngar. Upprepa proceduren med resten av sockret och lägg det på en oljad bakplåt. Dekorera bakelsen alldeles före serveringen.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 1 + 3?

Kommentarer på recept (6)

Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Ge dig hän åt choklad, utan hämningar, utan skam, ty kom ihåg: utan lite galenskap saknar människan förnuft."
François de la Rochefoucauld (1613-1680), fransk hertig

Samarbete