Tryffeltårta

Svårighetsgrad
Kategori:  Tårtor
  4.18/5

Ingredienser

För 8 personer ()

Recept

 • 2 ägg
 • 3.5 msk strösocker
 • 5.5 msk vetemjöl
 • 1.5 msk kakaopulver

Chokladtryffel

 • 3 cl rom
 • 550 g mörk blockchoklad, hackad
 • 2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
 • 65 g flytande glukos
 • 5 dl vispgrädde

Garnering

 • kakaopulver

Tryffeltårta

 1. Värm ugnen till 170ºC. Smörj och mjöla en rund springform, 20 x 5 1/2 cm stor.
 2. Fyll en kastrull till hälften med vatten, koka upp och dra kastrullen av plattan. Lägg äggen och sockret i en stor skål och ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Använd elvisp och vispa i 5-10 minuter eller tills smeten är tjock och luftig, har fördubblat sin volym och lämnar spår när den faller från vispen. Smeten ska inte vara het, bara varm. Lyft av skålen från kastrullen och fortsätt vispa tills smeten kallnat.
 3. Sikta samman mjöl och kakaopulver och vänd ner det i äggen med en stor metallsked eller slickepott tills det precis blandat sig. Häll blandningen i formen, bred försiktigt ut den med baksidan av en sked och grädda i ungefär 15 minuter eller tills den känns elastisk och har krympt från formens kanter. Stjälp upp den på ett galler för att kallna. Diska kakformen så den är klar att använda igen senare.
 4. Skär av skorpan överst på kakan med en lång, vass, tandad kniv. Skär kakan i en högst 1 ½ cm tjock skiva som precis passar i formen och lägg ner den. Pensla den med rom.
 5. Lägg 335 g choklad i en skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten och koka upp. Dra kastrullen av plattan och ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Låt chokladen långsamt smälta, lyft sedan av skålen från kastrullen.
 6. Mjuka upp gelatinbladen i kallt vatten eller rör ut gelatinpulvret i 1 ½ msk vatten vatten över sjudande vatten, tills det smält.
 7. Häll 1 dl vatten i en liten kastrull, tillsätt glukosen och koka upp. Dra kastrullen av plattan. Krama ur gelatinbladen hårt med handen, rör sedan ner dem eller det upplösta gelatinpulvret i den varma glukos-lagen tills de har smält helt. Häll blandningen över chokladen och blanda väl med en stålvisp. Om den klumpar sig - värm, vid sidan av plattan, försiktigt över en kastrull med knappt ångande vatten tills smeten är jämn. Låt kallna.
 8. Vispa grädden tills mjuka toppar bildas och vänd ner den i den kalla chokladsmeten. Överarbeta inte. Fyll formen ända upp med smeten och jämna till med en stekspade. Ställ in i kylskåpet och låt stå i flera timmar eller tills den stelnat.
 9. Håll en het, fuktig handduk runt formen i 30 sekunder, lyft sedan ut tårtan. Dofta kakaopulver över och gör ett gallermönster med en gaffel.
 10. Smält den återstående chokladen i en skål över hett vatten som tidigare. Häll ut den på smörpapper och bred ut den till 2 mm tjocklek med en stor stekspade. Ställ in i kylskåpet tills chokladen stelnat. Bryt loss stora bitar från papperet och klä tårtan runt om med dem. Flytta över tårtan med formens botten till ett stort fat och servera.

Lämna kommentar (kommentaren granskas innan publicering)

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 0 + 3?

Kommentarer på recept (11)

Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.
Chokladsajten , lördag, 07 september 2013
Överfört betyg från gamla receptsamlingen.

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"Om man köper en vanlig chokladkaka äter man ofta upp hela genast. Det är för att smaken försvinner. Men äter man riktig choklad finns smaken kvar i munnen i flera timmar."
Marianne Mathiesen, Chocolatière

Samarbete