Vit kladdkaka med vinbärspannacotta

Svårighetsgrad

Ingredienser

För 10 personer ()

Vinbärspannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 300 g grädde (3 dl)
  • 15 g strösocker (1 msk)
  • 150 g koncentrerad svart vinbärssaft (1 ½ dl)

Vit kladdkaka

  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 10 g vaniljsocker (2 tsk)
  • 110 g ägg (2 st)
  • 90 g vetemjöl (1 ½ dl)

Vit kladdkaka med vinbärspannacotta

  1. Vinbärspannacotta
    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Smält gelatinbladen i grädden och blanda i saften. Häll över i en bunke, sätt plastfolie över och låt stå i kylen över natten.
  2. Vit kladdkaka
    Sätt ugnen på 160°C varmluft (175°C vanlig ugn). Klä en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper (eller en rund, 20-22 cm i diameter).
  3. Smält smöret i en medelstor kastrull. Hacka chokladen, lägg den i kastrullen och rör tills den har smält. Tillsätt socker och vaniljsocker och sedan ett ägg i taget. Vänd ner mjölet.
  4. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter. Kakan ska vara lite "gungig" i mitten men ha satt sig i kanterna. Låt den svalna i formen.
  5. Dekoration
    Lossa kakan från formen och lägg den på ett fat. Vispa pannacottan med elvisp tills den blir fluffig och krämig. Gör i ordning en spritspåse med en eclairtyll och fyll den med pannacottan.
  6. Vinkla spritspåsen lite lätt och börja spritsa en lång rad längsmed kakans ena kant. Spritsa sedan korta rader tvärs över den långa, från ena kanten till den andra. Lämna dock ett mellanrum (lika bred som tyllen) efter varje. Spritsa ytterligare en lång rad, identisk med den första, tvärs över de korta radernas avslut.
  7. Spritsa nu korta rader åt det andra hållet igen, men utgå från de fyrkantiga hålen och spritsa omlott över den andra långa raden. Fortsätt så tills hela kakan har ett fint korgmönster.

Bli först att kommentera!

 (5/5)
Ditt namn
Hur mycket är 4 + 4?

Kommentarer på recept (0)

Sök recept


Ange rubrik för recept
Kategori
Ingrediens

Sagt om choklad

"När man vill dricka riktigt god choklad gör man i ordning den kvällen innan i en kaffekanna av fajans och låter den stå. Chokladen koncentreras under natten och detta ger en mycket bättre konsistens. Den gode Guden kan inte rimligtvis bli förnärmad över denna lilla finess, eftersom Han Själv är den allra mest perfekte."
Brillat-Savarin (1755-1826) fick det här receptet på choklad av abbedissan fru d'Arestrel på klostret Visitation i Belley, England.

Samarbete